• .
  • .
  • ..
  • ..
  • ...
Pagina laadt...

gezochtfilosoof

CV HARM
Voorburg 1967
Doctoraal wijsbegeerte Utrecht 1996
Filosofische praktijk 2004

📖 ‘Wie het niet weet, mag het zeggen’ 2013
📖 ‘Het zingende paard’ 2015
📖 ‘Een reusachtig schip’ 2017

BOEK EEN SESSIE

MAAK EEN BELAFSPRAAK VOOR OVERLEG


Spreekkamer

Lange Nieuwstraat 70
3512PL Utrecht


Interviews

Podcast ‘Ik zie ik zie… filosofie’
Podcast ISVW

Een geit leert je vloeken

Een filosoof leert je denken


Het spreekwoord ‘Een geit leert je vloeken’ verwijst naar de halsstarrigheid waarmee geiten het geduld van de boer beproeven. Filosofen, als ze goed werk leveren, leren je denken. Niet zozeer door je geduld te beproeven, maar wel de manier waarop je denkt. Denken doe je al, elke dag, maar kan het niet beter?

Kritisch kijken naar het denken, van jezelf en van de ander, is waar het in de filosofie om gaat. Niet om het bewonderen van of verwijzen naar officieel erkende Grote Denkers. Filosofie is geen marktplaats van ideeën, maar een werkplaats waar we ideeën maken en breken. Of eigenlijk andersom: breken en maken. Want juist door oud denken onder handen te nemen tot het breekt, precies op dat breukvlak, komt nieuw denken tevoorschijn.

Dat is dialectisch denken, de kunde en kunst waarmee Harm zich sinds 20 jaar bezighoudt. In een-op-een-gesprekken, door interventies bij organisaties en door het ontwikkelen en onderwijzen van de werkwijze. Hij biedt de mensen met wie hij werkt geen mooie instant-antwoorden of stappenplannen, maar echte, blijvende verruiming van hun denkraam.

In 2014 publiceerde hij Wie het niet weet, mag het zeggen, een inleiding in de werkwijze voor het grotere publiek. De jaren daarna volgden twee dialogen op schrift met hersenonderzoeker en rector magnificus van de VU Jeroen Geurts (Het zingende paard en Een reusachtig schip). In 2025 verwacht hij te promoveren op de dialectiek van Hegel opgevat als methode en model voor een filosofische dialoog op socratische fundamenten.

Harm is vader van een zoon en woont in Delft, niet ver van de Gaag, een dertiende-eeuws kanaal tussen Schipluiden en Den Hoorn. Zijn spreekkamer bevindt zich sinds 20 jaar op hetzelfde adres: Lange Nieuwstraat 70, Utrecht. Als hij niet aan het werk is, maakt hij foto’s of drinkt hij een goed glas wijn.

/ Wat is dialectiek?

Dialectiek is een methode, maar dan wel een methode die ons bevrijdt van elke methode, inclusief de dialectiek zelf. Het is de discipline van het vrije denken. Is dat een contradictie? Toch niet. Zonder discipline geen vrijheid.